Kurka Rurka

Rzeczy z drewna

Narzędzia

Deski do krojenia. Jaką wybrać?

Deski do krojenia znajdują się zapewne w prawie każdej kuchni. W dzisiejszych czasach jest ich ogromny wybór. Z tego względu każdy może kupić deskę idealnie odpowiadającą jego wymaganiom i preferencjom. Jak wybrać najlepszą deskę? Na co zwracać uwagę? Do czego służą deski wykonane z konkretnego materiału?

Deski z tworzyw sztucznych

Utrzymywanie ich w czystości nie jest trudne. Nie niszczą się pod wpływem środków do mycia, które pomagają zabijać bakterie. Można myć je ręcznie lub nawet w zmywarce. Ich wadą jest to, że dość szybko się niszczą, co można zauważyć po pozostawionych wielu nacięciach.

syntetyczna

Deski drewniane

Są tacy, którzy powiedzą że drewniana deska do krojenia jest najlepsza i to jedyny racjonalny wybór. Trzeba pamiętać o tym by umyć ją po każdym używaniu i dokładnie wytrzeć. W przeciwnym wypadku może stać się świetnym miejscem dla rozwoju rozmaitych bakterii.

deski-drewniane

Gdy zakupimy deskę wykonaną z drewna zauważymy, że jest o wiele trwalsza od syntetycznych. Każdy z nas domyśla się, że im twardszego drewna użyjemy jako materiału, tym twardsza będzie wykonana z niego deska. Do twardszych gatunków zaliczają się między innymi buk, grab, heban czy kokos. W przeciwieństwie do tworzyw sztucznych, drewno nie przyczynia się do szybkiego tępienia się ostrzy naszych kuchennych narzędzi. Ich minusem jest to, że niestety mają tendencję do odbarwiania się jeżeli nie zadbamy o nie odpowiednio, dlatego nie możemy myć ich w zmywarce.

Odwiedź naszego Facebooka!

Deski bambusowe

Podczas wykonywania tych desek nie jest wykorzystywane drewno (co zaskakuje wiele osób), ale trawa, która przeszła proces prasowania. Bambusowe deski górują nad drewnianymi w kwestii twardości i solidności, a w dodatku są też o wiele lżejsze. Materiał jakim jest bambus nie wchłania wody (podobnie do syntetyków), jest szybkoschnący (dzięki czemu na jego powierzchni nie rozwijają się bakterie).

deski-bambusowe

Deski ceramiczne, marmurowe lub szklane

Trzeba przyznać, że takie deski do krojenia są najbardziej trwałe ze wszystkich. Woda po prostu po nich spływa, więc nie trzymają się ich bakterie. Dlatego ludzie uznają je za najbardziej higieniczne. Ich powierzchnia pozostaje nienaruszona nawet po długim użytkowaniu. Podobnie jak reszta mają też wady. Są śliskie, co zwiększa ryzyko skaleczenia, oraz mogą powodować szybkie niszczenie się noży.

deski-szklane

Które deski wybrać?

Niezależnie od tego, która deska przypadła wam najbardziej do gustu, trzeba pamiętać o jednym. Ważnym aspektem jest, by używać osobnych desek do owoców, wędlin, warzyw i ryb, aby ustrzec nas przed niechcianym działaniem bakterii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *